Kinderen met ADHD of depressie pesten 3 keer zo vaak
Geplaatst door deknoop op November 07 2012 14:46:44
Naar de oorzaak van pesten is minder onderzoek gedaan dan naar de gevolgen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat kinderen met een psychiatrische stoornis, zoals ADHD of een depressie, (gemiddeld) drie keer zoveel kans hebben om een pestkop te zijn. De onderzoekers benadrukken echter dat dit niet wil zeggen dat elke pester ook een mentale stoornis heeft, zo lezen we in de Huffinfton Post.
Uitgebreid nieuws
Voor het onderzoek werden de gegevens van 64.000 kinderen tussen 6 en 17 jaar gebruikt waarvan 15 procent van de kinderen werd ge´dentificeerd als pestkoppen. Kinderen met oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (oppositional defiant disorder, of ODD) hebben het meest kans: zij zijn zes keer vaker een pester dan kinderen zonder stoornis. Kinderen met ADHD blijken drie keer zo vaak te pesten als kinderen zonder stoornis.
Ook een depressie leidt ook drie keer zo vaak tot pestgedrag. Tot nu toe werd aan genomen dat depressief gedrag vooral gezien moest worden als gevolg van pestgedrag. Het is mogelijk dat depressieve kinderen bepaald gedrag negatiever en bedreigender ervaren dan ze werkelijk zijn, en daar op reageren. Of er kan iets anders aan de grondslag liggen: een stresserende factor, zoals bvb een scheiding, waardoor kinderen depressief worden enerzijds en pestgedrag vertonen anderzijds. Het is onbekend in hoeveel gevallen het zowel oorzaak als gevolg is, of welk effect vaker eerst komt.

De studie werd voorgesteld op een congres van de vereniging van Amerikaanse pediaters. De onderzoekster, Turcotte-Benedict, benadrukte dat er extra onderzoek nodig is om het verband tussen mentale stoornissen en pestgedrag te nader onderzoeken, met het oog op preventie.

Bron: GGZ Nieuws