De vroege hechting van baby’s
Geplaatst door deknoop op September 02 2013 23:14:30
Datum: dinsdag 8 oktober 2013
Spreker: drs. Rien Verdult
Thema: De vroege hechting van baby’s
Plaats: Novalis College, Sterrenlaan 16, Eindhoven
Tijd: van 19:30 tot 22:00 uur
Uitgebreid nieuws
Inleiding

In de klassieke hechtingstheorie wordt het begin van hechting gesitueerd in het vierde kwartaal van het eerste levensjaar. Er zijn echter steeds meer wetenschappelijke en klinische bevindingen die aantonen dat hechting veel vroeger begint, en wel vóór en tijdens de geboorte. Blauwdrukken voor latere hechtingspatronen worden tijdens het prenatale leven reeds gevormd. Het hechtingsgedrag dat zichtbaar wordt vanaf de bekende eenkennigheidsfase heeft daarom een intense voorgeschiedenis.

Onmiddellijk na de geboorte vertoont een baby hechtingsgedrag; hij verlangt naar het herstel van lichamelijk affectief contact en hij is in staat signalen te geven om dit te bewerkstelligen. De basis voor dit vroege hechtingsgedrag wordt gelegd in de prenatale relatie tot het lichaam en de psyche van de vrouw die hem negen maanden gedragen heeft en met wie hij negen maanden in symbiose heeft samengeleefd .
Het hechtingspatroon van de baby is herkenbaar aan zijn signalen, zoals hyper- of hypo-arousal. Deze arousal-patronen, die samenhangen met de klassieke hechtingspatronen, kunnen in verband gebracht worden met de reacties van de baby op prenatale stress.

In zijn praktijk van babypsychotherapie werkt drs. Verdult met baby’s waarbij deze vroege hechting verstoord is geraakt tijdens de zwangerschap of tijdens de geboorte. Het is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie waarin de baby de kans krijgt om zijn verhaal te vertellen. Zijn lichaam is een groot expressief instrument waarmee hij uitdrukking kan geven aan zijn emotionele belastingen. De behandeling bestaat uit het herbeleven van de zwangerschap en van de geboorte.

In deze voordracht komen aan bod: de geschiedenis van vroege hechting, de hechtingssignalen van baby’s, verstoringen van hechting tijdens de zwangerschap door prenatale stress en tijdens de geboorte door medische interventies en tenslotte babypsychotherapie als vorm van traumatherapie.

Personalia
Drs. Rien Verdult (1953) studeerde ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Groningen. Hij volgde een opleiding cliëntgerichte psychotherapie. In begin negentiger jaren raakte hij geïnteresseerd in prenatale psychologie en met name de vroege hechtingsrelaties van foetussen en baby’s. In Zwitserland volgde hij een opleiding tot prenatale psychotherapeut voor volwassenen en baby’s bij William Emerson en Karlton Terry. Hij werkt samen met zijn partner Gaby Stroecken in zijn eigen psychotherapiepraktijk met volwassenen en baby’s van 1- 18 maanden. Hij is lid van de adviesraad van de ISPPM (International Society of Prenatal en perinatal Psychology and Medicine).
Kaarten bestellen

Toegang: € 17,50 per persoon* (donateurs betalen € 12,50 per persoon)

U kunt toegangskaarten bestellen via de website van De Knoop, www.deknoop.org. Donateurs kunnen hun kaarten bestellen door een e-mailbericht te sturen naar info@deknoop.org.

Vragen?
Heeft u nog vragen? Mail dan naar info@deknoop.org of bel 0527-614504 (secretariaat) of 06-19452853 (Herman Beldman)
* De bijkomende administratiekosten per toegangskaart bedragen € 1,36 per persoon en per transactie wordt een toeslag berekend van € 0,62 (voor afhandeling via iDeal)